Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Lasagne – prosty w wykonaniu przepis :)

Prosty w wykonaniu przepis na przepyszną Lasagne : ) Niestety, zabrakło mi do niej specjalnego, prostokątnego naczynia żaroodpornego, dlatego też u mnie jest ona pieczona w owalnym (Lasagna nie traci przy tym na jakości : )

Składniki:

  • makaron Lasagne (ja swój kupiłam w Lidlu, nie wymaga on gotowania)
  • żółty ser
  • masło – do wysmarowania naczynia żaroodpornego

 

Składniki – sos boloński:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowo-wołowego (Lidl)
  • 2 średnie cebule
  • 1 puszka passaty pomidorowej lub pomidorów w puszcze
  • przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano – wg uznania)

 

Wykonanie – I etap:

Na odrobinie oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mielone mięso, przyprawić wg uznania. Poddusić przez ok. 10 min, następnie dodać passaty pomidorowej, gotować przez ok. 30 min. W tym samym czasie przygotowujemy sos beszamelowy.

 

Składniki – sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 650 ml mleka
  • sól, gałka muszkatołowa

 

Wykonanie – II etap:

W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.

 

Wykonanie – III etap:

Smarujemy naczynie żaroodporne masłem. Nakładamy warstwy wg ustalonej kolejności.

  1. Sos beszamelowy
  2. Starty ser
  3. Makaron Lasagne
  4. Sos boloński
  5. Makaron Lasagne
  6. Sos beszamelowy
  7. Starty ser
  8. Makaron Lasagne itd.

Należy pamiętać, aby naszą Lasagne zakończyć warstwą beszamelową z serem. Całość pieczemy w piekarniku w temp. 180ºC przez ok. 40 min, w połowie czasu przykryć folią aluminiową bądź pokrywką naczynia żaroodpornego. Omnomnom!

 

MAKING OFF – Lasagne

123

465

  3 comments for “Lasagne – prosty w wykonaniu przepis :)

  1. Greg
    8 kwietnia 2014 at 16:09

    Wow, pysznie :)

  2. olenqa
    8 kwietnia 2014 at 16:23

    Moja babcia oceniła owe dzieło 5/10, czyli wg jej standardów, bardzo dobrze! :D

  3. Tarori
    8 kwietnia 2014 at 21:48

    Dodałbym jeszcze trochę cebulki do mięsa. Jednak to drobny szczegół, który zależy od upodobań ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *